norkem - Your first link in the chemical chain

13.04.2023

Tüketicilere diyet lifiyle yardım eli uzatmak >

İşte tam bu noktada, GOFOS gibi doğal ve kalori içermeyen katkı maddeleri sevilen gıda ürünlerinin sağlığa faydalarını artırma konusunda büyük rol oynayabilir. Bu sevilen gıdalara geleneksel olarak "sağlıklı" etiketi taşımayan unlu mamuller ve tatlılar da dahildir.

Yetişkinlerin çoğunun beslenmede günlük önerilen lif miktarını almadığı, önemli bir kısmının önerilen oranın çok altında kaldığı bilinmektedir. Bu, hassas bağırsak sendromu, yüksek kolesterol ve diyabet gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Ayrıca tıp bilimi şimdi bağırsak sağlığının genel sağlığımız üzerinde çok daha büyük bir etkisi olduğunu söylemektedir.

Yedi Avrupa ülkesinde yürütülen güncel bir çalışmaya göre, bu mesaj tüketicilere açık bir şekilde ulaşmış durumda. Çalışmaya katılan insanların %80'i diyet lifinin bağırsak geçişinde önemli bir rol oynadığını biliyor. %68'i ise lif ve sağlıklı bağırsak florası arasındaki bağlantıyı tanımlayabiliyor.

Üçte biri (%32) sağlıklı gıda satın almanın başta gelen öncelikleri olduğunu söylüyor. Bu oran, lezzeti (%18) ve fiyatı (%10) rahatlıkla aşıyor. Başka bir çalışmada, insanların yarısından fazlası (%53) sağlığa faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış ürünler için daha fazla para harcamaya hazır olduklarını belirtmiş. %60'ı ise bağırsak sağlığını iyileştirmenin en iyi yolunun daha fazla lif tüketmek olduğunu kabul ediyor.

GOFOS ile zenginleştirme

Bu olumlu rakamlara rağmen, her beş yetişkinden yalnızca birinden azının gereken miktarda lif alarak beslendiği düşünülmektedir.

Sorun, satın alma ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmenin zor olmasıdır. İnsanlar tam tahıllı ekmeğin beyaz ekmekten daha sağlıklı olduğunu biliyor olabilir. Ama hayatı boyunca beyaz ekmek yemiş olanlar bu alışkanlığı değiştirmeye karşı dirençlidir. Yüksek lif içeriğine sahip beyaz ekmeği tercih edeceklerdir. Sadece pastalarını (veya ekmeklerini) alıp yemek istediklerini söyleyebilirsiniz.

İşte bu nedenle zenginleştirme, gıda endüstrisi ve halk sağlığı için çok önemli bir konudur. Sevilen yiyeceklerin besin değerlerini iyileştiren içerikler ekleyerek, beslenme alışkanlığını değiştirmeye çalışmanın zorluğundan kaçınabilirsiniz.

GOFOS bu anlamda oldukça kullanışlıdır çünkü tatlı bir tadı vardır. Frukto-oligosakkaritler olarak bilinen bir karbonhidrat ailesine ait olan GOFOS, sindirime direnecek (liflerin tanımlayıcı bir özelliği) kadar karmaşık bir moleküldür. Ancak yine de kendisini oluşturan fruktoz moleküllerinin tatlı tadının bir kısmını korur.

Şeker pancarı, buğday, soğan, domates ve deniz yosunu gibi bitkilerde doğal olarak bulunan frukto-oligosakkaritler normal şekerin yaklaşık %50'si kadar tatlıdır. Bu sayede unlu mamuller, çikolatalar, tatlılar ve atıştırmalık barlar için ideal bir katkı maddesi işlevi görür. Sağlıkla ilgili çifte bir avantaj olarak GOFOS sıfır kalori içerir.

Üretici Galam ile ortaklığı sayesinde Norkem, Birleşik Krallık'taki GOFOS tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Daha fazla bilgi için lütfen gıda ve içecek satış ekibimizle iletişim kurun.