norkem - Your first link in the chemical chain

26.07.2021

Norkem ürün serisi, Birleşik Krallık'taki yeni şeker ve tuz vergisinden kaçınmanıza nasıl yardımcı olabilir? >

Norkem olarak, endüstriyel ihtiyaçlarınız ne olursa olsun karşılayabileceğimiz kimyasal maddelerin, gıda ürünlerinin ve katkı maddelerinin lider tedarikçilerinden biri olmaktan gurur duyuyoruz.   Özellikle son yıllarda büyük değişikliklere maruz kalan sektörlerin başında gıda ürünleri sektörü gelmektedir: gıda ürünlerinde ve katkı maddelerinde daha sağlıklı ve besleyici seçeneklere ve gıda ürünlerinde ve içeceklerde daha düşük şeker ve tuz içeriklerine doğru bariz bir eğilim görülmektedir.  

 

Kısa bir süre önce Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen bir çalışmada, ülkedeki yüksek obezite oranlarının azaltılmasına yönelik olarak bir "Şeker ve Tuz Vergisi" getirilmesi teklif edilmiştir, bu da (çalışma başarılı olursa) bir vergi getirilmesi ve fiyatların hem üretici hem de tüketici açısından yükseleceği anlamına gelmektedir.   Norkem'in şeker katkı maddesi serisi dünyanın dört bir yanındaki üreticilere şeker ve kalori içeriklerini düşük tutarken ürünlerinin tatlarını korumalarına ve raf ömürlerini uzatmalarına yardımcı olmaktadır.

Neden bir "şeker ve tuz vergisi" getirilmek isteniyor?

Teklif edilen "şeker ve tuz vergisi" yüksek miktarda şeker ve tuz içeren gıda ürünleriyle mücadele etmeyi ve böylece ulusal sağlığı geliştirmeyi ve yüksek miktarda şeker ve tuz içeren ürünlerin üretimi, satışı ve tüketimi konusunda sorumluluk alınmasını sağlamayı hedeflemektedir. Öncülüğünü iş insanı Henry Dimbleby'in gerçekleştirdiği bir araştırma sonucunda Birleşik Krallık'ta kısa bir süre önce yayınlanan beslenme raporunda, bu vergilerin getirilmesinin, okullarda ücretsiz yemek servisini ve açlık sınırında veya bunun altında yaşayan kişilerin daha sağlıklı beslenmelerini destekleyebileceği tespit edilmiştir.

Yeni "şeker ve tuz" vergisi ne anlama geliyor?

Yeni vergiler, işlenmiş gıda sektöründe veya ticari restoranlarda ve catering şirketlerinde kullanılmak üzere ürünler toptan satıldığında şeker için kg başına 3£ ve tuz için kg başına 6£ olarak önerilmektedir. Bekleneceği üzere, teklif edilen vergi, toptan satın alım gerçekleştiren taraflar (ve tabii ki son kullanıcılar) açısından bu iki önemli maddenin maliyetinde çok yüksek bir artışa neden olacaktır.

 

İlgili değerlendirmeyi gerçekleştiren ekibin hesaplamalarına göre bu teklif sonucunda, yılda 3,4 milyar £'luk bir gelir elde edilebilecek ve genel olarak bireysel kalori tüketimini günde 15 ila 38 kcal arasında azaltabilecektir. 

 

Psikolog ve devlet danışmanı David Halpern, şeker ve tuzdan alınacak verginin çift uyarıcı etkiye sahip olacağını, yani hem pratikte hem de bilinçaltında şekerli veya tuzlu ürünlerin üretimini ve satın alınmasını etkileyeceğini belirtmiştir. Bu noktada doğal olarak Nisan 2018 tarihinde alkolsüz ürünlerdeki şekerle ilgili gerçekleştirilen düzenlemeyle karşılaştırma yapma ihtiyacı duyulmaktadır; bu düzenleme sonucunda birçok üretici ürün içeriklerini yeniden formüle ederek ürünlerinden şekeri kaldırmıştır.  Bu yeniden formülasyon süreci, endüstriyi ve ürün satışlarını korurken alkolsüz içeceklerle gerçekleşen şeker tüketimini %30'a varan oranlarda düşürmüştür. Peki, teklif edilen şeker ve tuz vergisi de böyle bir etki yaratabilir mi? Üreticiler, ürünlerinin tatlarını bozmadan ürünlerindeki şeker içeriğini nasıl azaltabilirler?

Norkem, üreticilerin şeker ve tuz vergisinden kaçınmalarına nasıl yardımcı olabilir? 

Bu noktada Norkem'in tatlandırıcı serisi devreye giriyor!  GOFOS, Sukraloz ve Ace K gibi ürünler gıda üreticilerinin, ürünlerinin tatlı tatlarını (ve satış rakamlarını) korurken genel şeker ve kalori içeriğini azaltmalarına olanak sağlamaktadır. 

 

Örneğin, GOFOS, ürünün besin kalitesini (örneğin fiber miktarını) geliştiren, raf ömrünü uzatan ve aynı zamanda genel şeker ve kalori içeriğini düşüren kısa zincirli fruktooligosakkaritlere verilen bir addır ve Norkem'in pancar kökü bazlı çözünebilir tatlandırıcı serisi içinde yer almaktadır. Norkem ayrıca her biri, gıda ürünlerinin şeker içeriğini yükseltmeksizin aynı alternatif tatlı tadın korunmasını sağlayan Sukraloz, Ace K, Aspartam ve Sodyum Sakkarin gibi tatlandırıcı serilerine de sahiptir.

 

Bu şeker alternatiflerini kullanarak gıda ve içecek üreticileri, ürünlerini aynı muhteşem tatla, ancak daha az şeker içeriğiyle yeniden formüle edebilirler ve böylece nihai olarak hem şirketin finansal başarısında hem de tüketicilerin sağlığında olumlu yönde büyük bir değişiklik yaratabilirler.

Şekersiz tatlandırıcılar ve katkı maddeleri serisi hakkında hemen Norkem ile iletişime geçebilirsiniz!