norkem - Your first link in the chemical chain

08.04.2021

Yüksek lif içeren gıda takviyeleri COVID-19 ile mücadeleye nasıl katkı sunar? >

Norkem'de, COVID-19 ile mücadeleyi desteklediğimiz için gurur duyuyoruz. Gerek sağlık sektörüne en ihtiyaç duyulan kimyasalları sağlayarak gerek laboratuvar ürünlerini tedarik etmelerine yardımcı olarak pandemide hayati öneme sahip sektörlerin çalışmaya devam etmesine katkı sunuyoruz; geçen yıl boyunca kimyasal tedarik hizmetine devam ettik.

 

Yakın zamanda yapılan çalışma Norkem'in beklenmedik başka bir yolla da katkı sunduğunu ortaya çıkardı: kalitesi yüksek lif içeren besin takviyeleri tedarik ederek. COVID-19 hastalarında görülen belirtiler üzerine yapılan bir çalışma, yüksek lif içerikli diyetin insanların COVID-19'un etkilerini, özellikle de bağırsaklardaki enflamasyonla görülen "Uzun Covid" belirtilerini atlatmalarına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

 

COVID-19'un sindirim sistemi sağlığı üzerinde yaygın görülen etkileri neler?  

 

COVID-19'un yaygın bir etkisi enflamasyon tepkisinin alevlenmesidir. Bu, sindirim sistemindeki virüs belirtilerine eşlik eder. Çoğunlukla COVID-19 hastaları, istifra ve karın ağrısı gibi bir dizi belirti bildiriyor, bunların geriye doğru izi virüsün bağırsak hücrelerine girişine kadar  sürülebiliyor. Bu viral giriş, bu hücrelerin normal fonksiyonunu değiştiriyor. 

 

Ayrıca, COVID-19'un hastanın bağırsak mikrobiyatasını değiştirdiğini gösteren çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarda, kısa zincirli yağ asitlerinde artış görüldü; yani bu asitlerde bakteri gizleniyor. Mikrobiyatadaki bu değişiklikler bir enfeksiyonun varlığına bağlanabilir.

 

Lif, COVID-19 etkilerine karşı mücadeleye nasıl yardımcı oluyor?

 

King's College Londra'da genetik epidemiyoloji uzmanı olan Prof. Tim Spector, bağırsak mikrobiyomu ve beden sağlığına destek ve etki rolü arasındaki ilişki üzerine çalışıyor. Spector, ayrıca mikrobiyom oluşumu ve enflamasyon arasında bir bağlantı olabileceğini söylüyor. Yani bağırsak bakterileri bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bağırsak bakterileri pek çok yararlı kimyasal üretir ve gıdadaki A vitaminini etkinleştirir. Bu da bedenin bağışıklık sistemi için ilave destek oluşturur.

Brezilya'da Campinas Üniversitesi'nde laboratuvar ortamında yapılan bir çalışma, çözünmeyen lifin fermentasyonunun, COVID-19'a yakalanan hastaların bağırsaklarında enflamasyona yol açan sitokin reseptörünü ve virüsün hücreye girişine destek olan bir geni azalttığını ortaya koydu. Başka bir deyişle lif, COVID-19 hastalığına ve COVID-19 sonrası etkilere eşlik edebilen bağırsak enflamasyonuna karşı bedenin direncini artırıyor. 

 

Liften zengin bir beslenme, bağırsak sağlığını tesis etmek ve COVID-19'un neden olduğu enflamasyona direnç sağlamak için gerekli mikrobiyom çeşitliliğini oluşturabilir. O halde, beslenmenizde lifleri nasıl artırabilirsiniz? Yararlı liflerden zengin bir beslenme oluşturmanın kanıtlanmış yollarından biri GOFOS gibi bir besin takviyesinden faydalanmaktır. GOFOS veya kısa zincirli frukto oligosakkarit, pancar şekerinden yapılan bir takviyedir ve beslenmenizle aldığınız gıda liflerini artırmanın kolay bir yoludur.

 

GOFOS'un hem kalorisi hem de glisemik indeksi düşüktür. Bu, takviyenin, içine katıldığı tüm ürünlerin şeker seviyelerini düşürdüğü anlamına gelir. GOFOS hem tatlıdır hem de çözünebilir, yani çeşitli içeceklere, gıda maddelerine, protein tozu ve smoothie tozu gibi besin tozlarına eklenebilir. Besinin lif içeriği, ürünün lif içeriği geliştirilirken kalori değerinin düştüğünü gösterir; bu da bebek gıdaları, fırın ürünleri, kek ve tatlılar için mükemmel bir katkı olmasını sağlar (aynı zamanda ürünün raf ömrünü de uzatır). Kritik biçimde, GOFOS önemli miktarda lif içerir. Bu da ürünü bu gıda maddeleri için önemli bir katkı haline getirir. 

 

GOFOS'u tüketim ürünlerine ekleyerek üreticiler lif artışı sağlayabilirler. Böylelikle COVID-19'un sebep olduğu enflamasyona karşı tüketicilerin potansiyel olarak korunmalarına yardımcı olabilirler. 

 

GOFOS'un faydaları ve Birleşik Krallık'ta tedarik edilmesi ile ilgili olarak ekibimizin bir üyesiyle konuşmak için bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.