norkem - Your first link in the chemical chain

09.09.2020

Birleşik Krallık'ta Şeker Reklamlarının Yasaklanması Teklifinden Sonra Küresel GOFOS Talebi Yükselişe Geçti  >

Temmuz ayında Birleşik Krallık hükûmeti daha önce ülke genelinde belirli gıda tiplerinin reklamının yasaklanması hakkında teklif ettiği planlarına açıklık getirdi. Ülkenin COVID-19 etkilerine karşı korunmasına yönelik olarak, hükûmet ve ilgili sağlık kurumları (örneğin NHS ve danışma kurulları) toplumda artan düzeydeki obeziteyle mücadele etmek için bir plan hazırladı. Rapor edilen araştırmaya göre obeziteye bağlı koşullar, COVID-19'un etkilerini kötüleştirmektedir ve obeziteyle birlikte virüsün öldürücülüğünün %48 oranında yükseldiğine ilişkin istatistikler bulunmaktadır.   Ayrıca, Birleşik Krallık'ın dünyadaki en yüksek obezite oranlarına sahip ülkelerden biri olmasıyla Avrupa'daki en yüksek koronavirüs ölüm oranının görüldüğü ülke olması arasında istatistiksel olarak bağlantı olduğu düşünülmektedir. Obeziteyle bağlantılı koşulların azaltılmasıyla COVID-19 etkilerinin yumuşatılmasına yönelik yürütülen kampanyanın bir parçası olarak, hükûmet Birleşik Krallık'ta hem televizyonda hem de çevrimiçi mecralarda akşam 21:00'den önce atıştırmalık gıdaların ve şekerli yiyeceklerin reklamını azaltmaya yönelik bir teklif sundu. Bu teklifler, insanların tükettikleri gıdalardaki kalori miktarını görmeleri için restoran menülerinde kalori değerlerinin yayınlanması zorunluluğu gibi diğer önlemlere ek niteliğindedir. Teklif edilen yasakla birlikte, yüksek yağ, yüksek tuz ve yüksek şeker (HFSS) içeriğine sahip ürünlerin çevrimiçi mecralarda reklamının yapılmasının yasaklanmasıyla ilgili görüşler ortaya çıkmıştır. 

 

Reklamların azaltılmasıyla birlikte atıştırmalık gıdaların ve HFSS ürünlerinin genel olarak tüketiminin düşeceği ve böylece COVID-19 nedeniyle obeziteyle bağlantılı ölüm riskinin azalacağı iddia edilmektedir. Hem Birleşik Krallık'taki hem de bu bölgeye tedarik sağlayan diğer ülkelerde bulunan birçok gıda üretim şirketi ve üretici bu teklifi dikkate alarak nihai ürünlerinin içeriklerini yeniden gözden geçirmeye başlamışlardır. Birçoğu yüksek şekerli, yüksek yağlı gıdaların alternatiflerine yönelmiş ve GOFOS benzeri doğal alternatifleri değerlendirmeye almıştır. 

 

Norkem stoklarında bulunan GOFOS bir frukto-oligosakkarit grubunun geleneksel adıdır ve ayrıca ‘kısa zincir frukto-oligosakkaritler’, sc-FOS, FOS ve Oligofruktoz olarak da adlandırılmaktadır. Tatlı ve çözünebilir bir prebiotik fiber olan GOFOS'un kalori değeri düşüktür, bu da hükûmetin kalori değerlerinin yayınlanmasına yönelik teklifi açısından oldukça önemli bir özelliktir. GOFOS ayrıca düşük bir glisemik indekse sahiptir, böylece sadece ürünün şeker seviyelerini düşürmekle kalmaz aynı zamanda fiber içeriğini de zenginleştirir. 

 

Çabuk bozulan ürünlere ve tüketim maddelerine eklenmesi için mükemmel bir madde olan GOFOS, HFSS'ye iyi bir alternatiftir; hem ürünün besin değerini yükseltir hem de şeker içeriğini azaltır. Oligosakkaritlerin bu çok işlevli grubu ayrıca ürünün raf ömrünü uzatır ve ürüne hacim, doku ve katılık kazandırır.

 

Diyet besin ihtiyaçlarının karşılanması için ideal bir ikame madde olan GOFOS; GF2, GF3 ve GF4 (GOFOS) oluşmasını sağlayan özel bir enzimatik proses kullanılarak pancar şekerinden imal edilmektedir. Bu ürün, raf ömrü uzatılırken şeker içeriğinin düşürülmesi için fırında pişirilen gıdalara, bebek mamalarına, şekerlere ve pastalara eklenebilmektedir. 

 

Besin fiberlerini artırmak ve şekeri azaltmak için yaygın olarak kullanılan katkı maddesi alternatifi İnulin, GOFOS'a göre daha zayıftır ve bu ürünle ilgili şu anda stok sorunları yaşanmaktadır; bu da GOFOS'u obezite sorunuyla mücadele edilmesinde ve gıda ürünlerindeki yüksek şeker içeriğinin azaltılmasında ideal bir seçenek haline getirmektedir. 

 

Norkem’in GOFOS stokları ve teslimat seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız lütfen Norkem üzerinden bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.